Informatii pentru profesionisti

Ce este psihoterapia cognitiv-comportamentala?

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este o forma de psihoterapie de scurta durata, eficienta in tratamentul diverselor probleme psihice cum ar fi depresia, anxietatea, furia, problemele de cuplu, fricile, abuzul sau dependenta de substante. Terapia este axata pe modul in care dumneavoastra ganditi, va comportati, relationati cu alte persoane si comunicati acum, in momentul evaluarii si mai putin pe experientele traite in copilarie.

Numeroase studii au aratat faptul ca terapia cognitiv-comportamentala este la fel de eficienta ca tratamentul medicamentos in cazul anxietii, al depresiei, a obsesiilor sau a altor frici.

Este bine sa cunoasteti si faptul ca psihoterapia cognitiv-comportamentala este o forma de terapie a carei eficienta a fost demonstrata prin numeroase studii stintifice iar in activitatea desfasurata folosim tehnici terapeutice recomnadate de ghidurile de buna practica la nivel international.

Psihologii cu formare in psihoterapii cognitiv-comportamentale sunt interesati de modul in care gandurile, sentimentele si comportamentele tale (noastre) interactioneaza si agreeaza ideea ca daca poti schimba modul in care gandesti, atunci se va schimba si modul in care te simti.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala se bazeaza pe premiza ca pentru fiecare situatie pe care o experimentezi faci evaluari si interpretari despre ceea ce se intampla. Bazandu-te pe gandurile tale, vei simti intr-un anumit fel si te vei comporta in consecinta. Aceste evaluari sunt dezvoltate ca rezultat a experientei anterioare, a credintelor si valorilor centrale pe care le ai despre tine insuti, ceilalti si despre lume in general. Fiecare are un set specific de lentile prin care vede si da sens lumii. Atelierul de Psihologie te poate ajuta sa identifici modelele de gandire negativa care iti determina emotiile negative, cum sunt depresia si anxietatea. Aceasta este partea cognitiva a terapiei si se refera la modul in care gandim.

Partea comportamentala ia in considerare un numar de factori care mentin problemele pe care le ai. Atelierul de Psihologie te pote ajuta sa identifici activitatile din fiecare zi si schimbarile pozitive necesare stilului de viata pentru a depasi depresia sau te poate invata abilitatile de care ai nevoie pentru a fi mai asertiv sau pentru a te relaxa. Te putem ajuta sa faci fata lucrurilor de care te temi folosind tehnica expunerii graduale.

Scopul principal al terapiei cognitiv-comportamentale este de a invata individul abilitatile de care are nevoie pentru a reduce problemele legate de anxietate sau depresie. Te vom invata sa devi propriul terapeut, asa ca vei avea intotdeauna cunostintele si abilitatile necesare pentru a face fata anxietatii si depresiei.

 
Home Ce este psihoterapia cognitiv-comportamentala?