Informatii pentru profesionisti

Cum se desfasoara psihoterapia?

Cat de mult dureaza?

Raspunsul depinde de un numar de variabile: natura problemei, disponibilitate, preferintele personale legate de ritmul terapiei si de obiectivele/ scopurile terapiei, limitari financiare. Folosind aceste variabile putem adapta psihoterapia cognitiv-comportamentala unui program specific cu nevoile tale.
In mod obisnuit sunt necesare un numar de sedinte care variaza de la 4 la 20 de sedinte.

Pentru majoritatea terapeutilor o sedinta dureaza 45-50 de minute. Noi, in mod obisnuit, ne referim la sedinta ca la o ora, cu ultimele 10-15 minute folosite de terapeut pentru a-si nota elemente esentiale discutate pe parcursul sedintei sau pentru a copia materiale care-i vor fi folositoare clientului in sedinta urmatoare.

La ce ma pot astepta de la prima sedinta?

Terapia incepe intotdeauna cu o evaluare. Aceasta se poate continua pe parcursul primelor 3 sedinte. Avem nevoie sa intelegem cu claritate care sunt dificultatile inainte de a recomanda un tratament. Scopurile evaluarii din punctul de vedere al unui terapeut sunt:

 • Stabilirea confidentialitatii
 • Obtinerea informatiilor relevante despre client (familie, istoria personala si a dificultatilor pe care le intampina)
 • Ascultarea descrierii dificultatilor cu propriile cuvinte, in special daca exista o trimitere de la un medic sau din partea membrilor familiei
 • Stabilirea masurii in care dificultatile prezente se potrivesc cu aria de acoperire a terapeutului (in caz contrar persoana va fi indrumata catre alt specialist)
 • Stabilirea obiectivelor preliminare pentru tratament
 • Prezentarea terapiei cognitiv-comportamentale si a modului in care psihoterapia poate ajuta clientul in depasirea dificultatilor specifice
 • A raspunde oricarei intrebari pe care clientul o poate avea referitor la dificultatile sale sau la procesul terapeutic

Acesta etapa este un pic mai structurata decat sedintele care vor urma. Rolul terapeutului este de a te ghida asa incat nu este necesar sa te ingrijorezi in legatura cu ceea ce spui sau cu ce sa incepi. In aceasta etapa este posibil sa simtiti ca nu ai un beneficiu direct de pe urma evaluarii, deoarece de obicei in etapa de evaluare terapeutul nu va face prea multe recomandari.

La ce ma pot astepta de la sedintele de psihoterapie?

Daca vei stabili impreuna cu terapeutul sa lucrati impreuna, atunci terapia poate incepe. Tratamentul va depinde de dificultatile pe care le intampini. In terapia-cognitiv comportamentala ne vom concentra atentia pe modul in care gandesti (cognitii) si pe ceea ce faci (comportamente). Desi sedintele de psihoterapie sunt mai putin structurate decat etapa de evaluare, ele pot parea intr-o oarecare masura structurate deoarece la fiecare sedinta vor fi realizate urmatoarele:

 • Revizuirea temelor pentru acasa (chestionare, formulare de monitorizare)
 • Evaluarea schimbarilor semnificative aparute
 • Discutii generale cu privire la dificultatile asupra carora se lucreaza
 • Prezentarea de noi strategii si oferire de materiale
 • Planul de actiune (discutii cu privire la strategia abordata si temele pentru saptamana urmatoare)

 

 

Psihoterapie Bucuresti

 
Home Cum se desfasoara psihoterapia?