Avantajele și dezavantajele psihoterapiei online pentru cupluri

Acasă / Psihoterapie online / Avantajele și dezavantajele psihoterapiei online pentru cupluri

Avantajele/dezavantajele psihoterapiei online pentru cupluri

Serviciile online de sănătate mintală au devenit obișnuite în ultimii ani, iar pandemia de coronavirus a accelerat popularitatea acestora. Astfel avem acces la consultații cu medici sau psihologi  chiar din casele noastre.

Chiar dacă majoritatea serviciilor de telemedicină se adresează intervențiilor individuale, psihoterapia petru cupluri este posibilă online.

În foarte multe privințe terapia online pentru cupluri este similară cu sesiunilor ce au loc la cabinet față în față. În ședințelor, terapeutul vă va ghida prin exerciții pentru a vă ajuta să vă atingeți scopurile. Acestea sunt particulare fiecărui caz în pate, dar general vorbind, parte dintre aceastea privesc îmbunătățirea calității comunicării în cadrul  relației, creșterea conexiunii emoționale și a intimității și rezolvarea eficientă a conflictelor.

Legat de cum se întâmplă lucrurile efectiv, de obicei fiecare persoană are ocazia să vorbească, astfel încât să își poată exprima preocupările și reclamațiile față de celălalt membru al cuplului, în timp ce partenerul săuascultă activ. Terapeutul facilitează acest lucru, îndrumând conversația, punând întrebări și ajutând cuplul să cadă de acord și să se înțeleagă reciproc.

La fel ca în cazul tuturor formelor de terapie, număru de sesiuni la care decideți să participați depinde de tine și de partenerul tău, dar este bine să cereți recomandarea terapeutului în această privință. Unele cupluri pot rezolva problemele în câteva luni, în timp ce altele beneficiază de pe urma ședințelor de-a lungul mai mulor ani.

Avantaje

În ceea ce privește avantajele psihoterapiei online pentru cupluri, față de ședințele desfășurate la cabinetul de psihologie, sunt câteva care merită luate în seamă:

  • Lipsa deplasărilor la cabinetul terapeutului permite deseori programarea mai ușoară, mai ales în cazurile în care programele de lucru ale partenerilor sunt diferite sau dacă aveți copii;
  • Online te poți simți mai confortabil: uneori poate fi greu să mergi într-un spațiu străin, să discuți cu cineva pe care nu l-ai întâlnit niciodată și să dai foarte multe detalii personale. Deși rămâne un proces dificil când sunteți acasă, pentru că te afli într-un spațiu familiar și foarte confortabil îți poate face mai ușoră ședința;
  • Competențele învățate se pot transpune cu ușurință. Practicarea abilităților de comunicare în casa ta, te poate ajuta la transpunerea abilităților în viața reală, ceea ce poate contribui la creșterea accesibilității utilizării abilităților învățate în viața de zi cu zi;
  • Dacă sunteți într-o relație la distanță și nu puteți participa în mod constant la ședințele de terapie de la cabinet, terapia online a cuplurilor este o alternativă viabilă.

 Pentru a te asigura că terapia ta merge bine, a fi deschis la minte și a accepta este primul pas. De asemenea, te ajută să-ți scri obiectivele individuale și ale cuplului, precum și reclamațiile sau îngrijorările pe care le ai, astfel încât să nu-ți petreceți timpul deviind de la subiectul principal și mai târziu să te gândești că nu ai vorbit deloc despre lucrurile care erau importante.

E bine de reținut că, în unele cazuri, scopul sau rezultatul terapiei de cuplu este de a vă ajuta să determinați dacă are sens să rămâneți în relație. În cazurile în care vă aflați într-o relație, care s-a demonstrat că nu este sănătoasă și v-ar putea fi mai bine dacă ea s-ar încheia, terapia de  cuplu vă poate ajuta să vă separați pe cale amiabilă.

Dezavantaje

Deși există multe beneficii asociate psihoterapiei online pentru cupluri, este important să recunoaștem și unele dintre potențialele dezavantaje. Acestea ar putea include următoarele:

  • Limbajul corpului este citit mai greu atât în cea ce privește membrii cuplului priviți individual, cât și în timpul interacțiunilor dintre ei. Astfel in psihoterapia online, unele indicii comportamentale, pot fi ratate de psihoterapeut;
  • Pot apărea întreruperi. Copiii, ciocănituri la ușă, animale de companie, probleme de conectivitate la internet și alte întreruperi sunt mai susceptibile să aibă loc;
  • Ședințele ar putea fi resimțite mai formale, mai puțin persoanale, deoarece comunicați cu un psiholog prin intermediul unui ecran. Acest lucru ar putea face mai dificilă deschiderea către specialist și exprimarea vulnerabilităților;
  • În general, în situațiile în care au existat altercații fizice, cel mai bine este să programați o sesiune de terapie individuală.

Apariția psihoterapiei online pentru cupluri a oferit o flexibilitate mai mare cuplurilor din întreaga lume care doresc să își îmbunătățească relația cu ajutorul unui expert.

Cazurile în care singura opțiune este psihoterapia online sunt: atunci când ne aflăm izolați la domiciliu, în timpul călătoriilor, atunci când suntem implicați într-o relație la distanță sau pur și simplu când deplasarea la cabinet nu este posibilă.

Toate cuplurile au propriile nevoi, deci este important să analizați atent care sunt avantajele și dezavantajele psihterapiei online pentru cupluri pentru a determina dacă este o alegeră potrivită sau nu pentru relația ta.

 

Avantajele/dezavantajele psihoterapiei online pentru cupluri de Bogdan Pîrtoacă

Sursa imagini: Charlie Foster via Unsplash