Ce putem trata prin psihoterapie online

Acasă / Psihoterapie online / Ce putem trata prin psihoterapie online

O mulțime de soluții electronice care folosesc oportunitățile puse la dispoziție de evoluția tehnologiei, facilitează, în ultima perioadă, accesarea serviciilor de sănătate mintală de acasă, de la locul de muncă sau din orice alt spațiu diferit de cabinetul de psihoterapie. Unul dintre avantajele acestui lucru este economia de timp, dar și creșterea posibilități de accesare a acestor servicii de către persoanele care trăiesc și lucrează în alte țări, sau de către cei care locuiesc în zonele rurale, unde proximitatea unui specialist este foarte scăzută. Prin urmare, dacă locuiești în București, iar timpul este o resursă importantă pentru tine, poți folosii serviciile de psihoterapie online în București.

În practica curentă, ne-am întâlnit frecvent cu două întrebări: cât de eficientă este terapia oferită online și mai ales ce fel afecțiuni pot fi tratate. Pentru că în articole anterioare am mai abordat problematica eficienței, ne vom opri astăzi asupra afecțiunilor ce pot fi tratate prin psihoterapie oferită online.

E bine de știut că cercetările privind terapia online sunt încă în curs de desfășurare și continuă să apară și să evolueze pe măsură ce tehnologia utilizată pentru furnizarea acestor servicii se schimbă. Cercetătorii au analizat eficacitatea intervențiilor psihologice oferite online pentru o serie de afecțiuni diferite și au aflat mai multe despre ceea ce funcționează, dar și ce ar putea să nu fie eficient. 

Așadar haideți să vedem ce afecțiuni pot fi tratate online.

Pentru că nu avem date disponibile referitoare la situația din România, vom folosi în cele ce urmează informații provenite din Statele Unite.

Depresia

Depresia este una dintre cele mai comune tipuri de tulburări mintale din Statele Unite, afectând aproximativ 17,3 milioane de adulți în fiecare an. Acest număr reprezintă 7,1% din totalul adulților din SUA. Din păcate, Institutul Național de Sănătate Mintală din Statele Unite sugerează că aproximativ 35% dintre persoanele care suferă de depresie nu primesc tratament.

Studiile au arătat că psihoterapie online, poate fi la fel de eficientă ca terapia față în față în tratamentul depresiei. Astfel de constatări sunt promițătoare, deoarece livrarea acestor servicii online ar fi o modalitate utilă de a extinde serviciile de tratament către persoanele care altfel nu le-ar putea accesa.

Un studiu publicat în Journal of Affective Disorders a comparat cele două modalități de tratament și a constatat că tratamentul depresiei prin intermediul internetului a fost la fel de eficient ca și terapia tradițională desfășurată la cabinet pentru tratarea depresiei.

Tulburarea de panica

Psihoterapia online poate fi, de asemenea, un tratament eficient pentru tulburarea de panică, o tulburare de anxietate care afectează aproximativ 2,7% dintre adulții din SUA în fiecare an. Un studiu publicat în BMC Psychiatry a comparat terapia cognitiv-comportamentală oferită prin intermediul  internetului (ICBT) cu terapia cognitiv comportamentală (CBT) administrată în grup pentru tratamentul tulburării de panică.

Rezultatele au indicat nu numai că psihoterapia cognitiv-comportamentală oferită pe internet a fost la fel de eficient ca varianta de grup pentru reducerea simptomelor de panică și agorafobie, dar a fost și mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Psihoterapia de grup a consumat mult mai mult din timpul terapeutului decât varianta oferită pe internet.

Tulburarea de anxietate socială

Tulburarea de anxietate socială, cunoscută și ca fobie socială, implică frica persistentă de situații sociale. Afectează aproximativ 7,1% din toți adulții din SUA și poate avea un impact grav asupra capacității unei persoane de a funcționa din punct de vedere academic, social și ocupațional. Cercetările sugerează că psihoterapia online poate fi o opțiune de tratament eficientă pentru persoanele cu această afecțiune.

Un studiu publicat în Journal of Psychological Disorders a concluzionat că terapia cognitiv-comportamentală furnizată pe internet a fost la fel de eficientă ca și terapia cognitiv-comportamentală față în față în tratamentul unui număr de afecțiuni, inclusiv tulburarea de anxietate socială. Autorii studiului descriu ICBT ca fiind o modalitate de  „îngrijire a sănătății eficace, acceptabilă și practică”.

În timp ce persoanele care au urmat ședințe de psihoterapie online au arătat doar o aderență moderată la tratamentul, ei au acordat terapiei online note mari în ceea ce privește satisfacția și acceptabilitatea.

Psihoterapia online poate fi convenabilă pentru persoanele cu tulburare de anxietate socială,  deoarece tratamentul tradițional poate declanșa anumite stări de anxietate, în timp ce terapia online le permite persoanelor cu SAD să acceseze tratamentul într-un mod în care se simt mai în siguranță.

Tulburarea de anxietate generalizată

Studiile au arătat că ICBT este la fel de eficientă ca terapia față în față în tratamentul tulburării de anxietate generalizată.

Stresul și anxietatea

Terapia online poate fi, de asemenea, un instrument util pentru a ajuta oamenii să facă față stresului și anxietății. Un studiu a analizat potențiala eficacitate a unui aplicații mobile pentru gestionarea stresul, anxietății și depresiei ușoare până la moderate.

Programul a durat o perioadă de șase săptămâni, timp în care participanții au avut acces la un program care a inclus module online bazate pe psihoterapia cognitiv-comportamentală, auto-monitorizare în timp real și mesaje prompte.

Cei care au luat parte la program au arătat îmbunătățiri ale simptomelor lor de stres, anxietate și depresie. Suferința psihologică generală a scăzut și mulți au arătat, de asemenea, îmbunătățiri ale autoeficacității.

În general studiile arată că intervențiile online au potențialul de a îmbunătăți sănătatea psihologică și bunăstarea generală a celor care aleg această modalitate de tratament.

Însă, psihoterapia online nu este indicată pentru toată lumea și poate să nu fie o alegere potrivită pentru anumite situații. În acest caz vă așteptăm la cabinetul nostru pentru ședințe de psihoterapie în București.

Terapia online nu este recomandată atunci când o persoană are o afecțiune mintală severă sau se confruntă cu gânduri de sinucidere sau autovătămare. Persoanele cu dependențe grave sau cu simptome mai severe ale unei afecțiuni psihologice au nevoie cel mai probabil de un tratament mai intens decât pot oferi opțiunile online.

Cu toate acestea, terapia online și prin mesaje tip text poate fi uneori un supliment util pentru terapia oferită în mod tradițional. Unele afecțiuni, cum ar fi tulburarea bipolară, dependențele, tulburarea de stres post-traumatic și schizofrenia pot să nu fie adecvate pentru tratamentul online, dar pot beneficia de servicii online care completează tratamentele tradiționale. De exemplu, cercetările sugerează că terapia furnizată prin text poate ajuta persoanele cu schizofrenie să adere la planul lor de medicație.

Dovezile sugerează, de asemenea, că accesând ședințe de psihoterapie online, poate crește probabilitatea ca o persoană să caute ședințe de psihoterapie față în față în București. Spre exemplu, un studiu a constatat că studenții care aveau nevoie de un nivel mai ridicat de tratament decât putea fi oferit prin terapia online, aveau șanse mai mari să solicite ajutor dacă anterior au participat la un program online și au lucrat cu un terapeut online.

Chiar dacă psihoterapia online poate să nu fie întotdeauna adecvată ca tratament, poate fi un prim pas util către o formă mai intensivă.

Fie că locuiți în București sau în alte localități din țară sau străinătate, contactați-ne pentru a afla mai multe informații legate de psihoterapia online.

de Bogdan Pîrtoacă

Bibliografie:

1. Wagner B, Horn AB, Maerker A. Internet based versus face-to-face cognitive- behavioural intervențions for depression: a randomised controlled non-inferiority trial. J Affect Disord. 2014

2. Bergström J, Andersson G, Ljótsson B, et al. Internet-versus group-administered cognitive behaviour therapy for panic disorder in a psychiatric setting: a randomised trial. BMC Psychiatry. 2010

3. Andrews G, Basu A, Cuijpers P, et al. Computer therapy for the anxiety and depression disorders is effective, acceptable and practical health care: An updated meta-analysis. J Anxiety Disord. 2018

4. Kumar V, Sattar Y, Bseiso A, Khan S, Rutkofsky IH. The effectiveness of Internet-based cognitive behavioral therapy in treatment of psychiatric disorders. Cureus. 2017

 

Foto de Tima Miroshnichenko via Pexels