Sunt eficiente serviciile de psihoterapie online pentru anxietate?

Acasă / Psihoterapie online / Sunt eficiente serviciile de psihoterapie online pentru anxietate?
psihoterapie online

Serviciile de psihoterapie online pentru anxietate pot reprezenta o opțiune pentru tine, mai ales în această perioadă când cu toții suntem afectați de restricțiile impuse de către autorități pentru a ne proteja de contaminarea cu COVID-19. Cu siguranță sunt și alte motive pentru care oamenii preferă să apeleze la serviciile de psihoterapie online. Acestea pornesc de la lipsa unui specialist în localitatea de domiciliu și ajung  până la dificultățile întâmpinate la părăsirea casei din cauza anxietății.

Oricare este motivul pentru care faceți această alegere este util să afli mai multe detalii înainte de a programa prima ședință și suntem de părere că acest articol vă poate fi de folos.

În primul rând este bine să ști ce tip de terapie este cea mai potrivită pentru a trata problemele de anxietate atât online, cât și la cabinet.

Sute de studii au arătat că psihoterapia cognitiv-comportamentală este o soluție eficientă pentru probleme precum anxietatea sau depresia. Când tehnicile de lucru ale acestei terapii au fost livrate online, s-a constat că sunt la fel de eficiente ca și sesiunile de lucru față în față, ceea ce face din aceasta opțiunea inteligentă pentru cei care preferă întâlnirile online în locul celor desfășurate la cabinet. Eficiența demostrată  prin  studiile efectuate, stă la baza recomandărilor de bune practici făcute de ghidurile de specialitate din domeniu. Astfel Ghidul Asociației Psihologilor Americani (APA), Ghidul Societății Psihologilor Australieni (APS), Recenziile Cochrane sau recomandările făcute de National Health Service (Ministerul Sănătății din Marea Britanie) au preluat acestă informație și au impus ca recomandare de tratament pentru tulburările de anxietate psihoterapia cognitiv-comportamentală, care te ajută să gestionezi gândurile anxioase, să faci față situațiilor tulburătoare  și te învață cum să tolerezi mai ușor stresul.

În al doilea rând e bine să vezi dacă problema cu care te confrunți poate fi tratată online. Psihoterapia cognitiv-comportamentală practicată online poate trata orice tip de anxietate, prin urmare dacă ai fost deja diagnosticat cu o tulburare de anxietate, cum ar fi tulburarea de panică, tulburarea de anxietate socială, o fobie specifică, tulburare obsesiv-compulsivă sau cu tulburare de anxietate generalizată, este indicat să apelați la ajutor de specialitate, pentru că este posibil ca un psihoterapeut care lucrează online să vă poată ajuta să vă gestionați simptomele.

Serviciul de psihoterapie desfășurat online va folosi aceleași tipuri de strategii pe care le puteți învăța și la cabinet, cum ar fi gestionarea gândirii negative, stabilirea obiectivelor realizabile, depășirea obstacolelor sau creșterea încrederii în forțele proprii. 

Majoritatea oamenilor care trăiesc cu anxietate au dificultăți în gestionarea gândurilor, emoțiilor și sentimentelor lor și se întâmplă uneori ca modalitățile prin care ei răspund sau acționează în aceste siutații să le agravează anxietatea. Psihologul tău online te va ajuta să identifici comportamentele care trebuiesc schimbate, care sunt prezente în viața ta și îți va arăta cum să iei decizii mai bune, astfel încât să preiei controlul.

În timp ce anxietatea este adesea un răspuns înnăscut la situații stresante, cunoscut adesea și sub numele de răspunsul de fugă sau luptă, pe parcursul ședințelor de psihoterapie online veți reânvăța noi modalități de a răspunde pentru a prelua controlul. În plus, dacă simțiți simptome fizice de anxietate, cum ar fi dureri de cap, oboseală, senzație de rău sau o inimă care bate, terapeutul vă poate sugera strategii de relaxare pe care le puteți folosi pentru a vă detensiona și calma corpul.

Care sunt avantajele serviciilor de psihoterapie online? 

Unele dintre acestea le găsești enumerate mai jos:

Opțiunea de a avea ședințe la ore care te avantajează mai mult, în unele cazuri aflate în afara programului de lucru obișnuit.

Posibilitatea de a face terapie din confortul casei tale, care poate fi un lucru important pentru cei care suferă de agorafobie sau anxietate socială.

Poți accesa specialiști care nu se află în localitatea sau țara în care trăiești.

Flexibilitate și ușurință de acces dacă aveți un program încărcat

Care sunt dezavantajele psihoterapiei desfășurată online? 

Există mai multe situații care sunt prezentate mai jos, în care psihoterapia online nu ar fi considerată adecvată:

Dacă aveți gânduri de sinucidere sau sunteți în criză

Anxietatea ta este severă și debilitantă și ai nevoie de sprijin specializat marea majoritate a timpului.

Ești prea tânăr pentru a accesa un serviciu oferit prin intermediul internetului de unul singur. Nu ai împlinit 18 ani.

Nu aveți tehnologia necesară sau v-ați luptat să aflați cum să utilizați serviciile online (cu alte cuvinte, v-ar provoca mult mai mult stres față de situația în care te poți întâlni cu un psihoterapeut în persoană).

Poți afla mai multe detalii despre psihoterapia online accesând pagina noastra. Te încurajăm să consultați un specialist de fiecare dată când te confruntați cu probleme emoționale sau comportamentale. Veți găsi împreună cea mai bună soluție pentru contextul și situația în care vă aflați.

de: Bogdan Pîrtoacă

sursa imaginii: Serghey Zolkin via Unsplash.com