Ce este furia?

Acasă / Tratament furie / Ce este furia?

Ce este furia?

Dicționarul Merriam Webster definește furia ca fiind un sentiment de disconfort puternic și, de cele mai multe ori, antagonism. Putem să spunem că furia este o emoție neplăcută, care variază în intensitate de la iritare sau nemulțumire și care poate crește pe acest continuum până la furie sau „turbare”. Dar ceea ce stă la baza furiei diferă de la persoană la persoană, în funcție de felul în care fiecare dintre noi interpretează o situație: ceea ce pentru cineva poate să reprezinte scânteia care declanșează episodul de furie, pentru altcineva poate să nu deranjeze delocpoate să nu deranjeze  deloc. Cu toate acestea, cu toții trăim situații care pot conduce la furie. Acestea includ: 

  • Frustrare și sentimentul lipsei de putere
  • Durere
  • Hărțuire și bullying
  • Nedreptate (reală sau percepută)
  • Epuizare și burnout provenite din stres
  • Cereri sau critici despre care credem că sunt nedrepte
  • Amenințări la adresa oamenilor, valorilor sau a ideilor la care ținem

Recunoașterea furiei

Furia și agresivitatea sunt lucruri diferite. Furia este o emoție în timp ce agresivitatea este un comportament. Nu oricine se simte furios este și agresiv și viceversa. Uneori, oamenii au comportamente agresive deoarece se simt înspăimântați sau amenințați. Nu oricine este furios strigă sau caută confruntare. Unii își manifestă furia ignorându-i pe ceilalți,  stând îmbufnați sau prin intermediul sarcasmului. Oamenii care reacționează în acest fel sunt așa numiții pasivi-agresiv și poate fi  la fel de dificil să le faci față ca și celor care își manifestă deschis furia. Alții reacționează pasiv pe fondul furiei. Nu arată semnele acestei stări, indiferent de intensitatea ei. Acești oameni își pot face mai mult rău, suprimându-și emoțiile, comparativ cu cei care le manifestă.

Pericolele furiei

Un nivel moderat al furiei ne poate impulsiona să luăm măsuri potrivite, să rezolvăm probleme și să facem față unor situații într-o manieră constructivă. Pe de altă parte, furia necontrolată poate avea multe consecințe negative, în special în familie și la locul de muncă. Ne poate submina abilitatea de a lua decizii potrivite și de a găsi soluții creative la problemele cu care ne confruntăm. Ne poate afecta și relațiile cu cei din jur, putând duce la distrugerea încrederii. 

Furia neexprimată este la fel de nocivă ca și cea manifestă. O persoană furioasă care nu își exprimă emoția poate ascunde resentimente și se poate percepe ca pe o victimă. Acest lucru nu este mereu evident pentru cei din jur iar aceștia nu vor putea să o ajute. Adesea furia fie că este exprimată sau nu, poate crea probleme de sănătate. Cercetării în domeniu au evidențiat faptul că cei care trăiesc stări de furie cu regularitate sunt mult mai predispuși să dezvolte probleme cardio-vasculare. Există, de asemenea, studii care au evidențiat legătura dintre furie și moarte prematură. Alte cercetări au descoperit că furia corelează cu niveluri ridicate de anxietate și depresie. 

Controlul furiei

Este important să faci față furiei într-o manieră pozitivă, sănătoasă, astfel încât să nu te afecteze nici pe tine, nici pe cei din jurul tău. Mai întâi, trebuie să recunoști, să admiți că există o problemă. Uneori, oamenii nu înțeleg că furia lor constituie o problemă atât pentru ei, cât și pentru ceilalți. Ei pot  da vina pe situații, pe alte persoane, pe instituții, uneori chiar pe obiecte, cum ar fi un calculator. Cu toții cunoaștem astfel de persoane sau  putem recunoaște aceste semne la noi înșine. Poți interveni prin dezvoltarea unui sentiment de conștientizare de sine care te poate ajuta să înțelegi cum te percep ceilalți și în acest fel să îți permită un management emoțional mai eficient. 

De asemenea, este important să devii mai  rezilient,  dezvoltând un prag mai ridicat de toleranță la frustrare. Abilitatea de a trece peste  stările de furie, dezamăgire sau frustrare este mult mai sănătoasă decât să ne lăsăm consumați de acestea. Ajută, de asemenea, să învățăm să controlăm aceste situații fără să cădem în capcana credinței că suntem neputincioși. Obișnuiți-vă să practicați un comportament asertiv, să spuneți oamenilor ce gândiți atunci când credeți că greșesc, dar într-o manieră non-agresivă. 

Pași practici pentru managementul furiei:

  • Învață să recunoști primele semne ale furiei   Când devii furios îți crește pulsul și respiri mai rapid. Este clasicul răspuns de „Luptă sau fugi!”. Fii vigilent la apariția acestor semne așa încât să poți interveni înainte ca furia să preia controlul.
  • Oferă-ți un moment de respiro – încearcă să controlezi obiceiul de a răspunde furios, numără încet până la 10 înainte să acționezi. 
  • Respiră încet – reglarea ritmului respirator te ajută să previi instalarea furiei, te calmează și îți permite să gândești mai clar. 
  • Vezi imaginea de ansamblu – Dacă furia este recurentă s-ar putea să ai nevoie de o abordare mai strategică a problemei. Încearcă să îți dezvolți obiceiuri cum ar fi:
  1. Fă exerciții fizice cu regularitate – exercițiile fizice determină eliberarea de neurotransmițători cum ar fi dopamina și serotonina care pot îmbunătăți starea ta de bine și te pot face mai puțin predispus la furie.
  2. Oferă-ți momente de liniște – practică tehnici de relaxare, mindfulnessul sau antrenamentul autogen te pot ajuta să te relaxezi și să faci fața mai bine stresului și frustrărilor. 
  3. Evită consumul de alcool – alcoolul scade nivelul de inhibiție și te poate face mai predispus la explozii de furie. 
  4. Exprimăți emoțiile – vorbește despre emoțiile tale cu prietenii,  cu cei dragi, sau cu un specialist, dacă problemele încep să îți afecteze serios calitatea vieții. 
  5. Alungă gândurile furioase – încearcă să nu îți spui că lumea este nedreaptă sau că totul și toți sunt împotriva ta. Nu sunt!
  6. Fii asertiv – asertivitatea înseamnă non-agresivitate. Învață să obții ce dorești ținând cont și de ceilalți și de sentimentele lor. 

Ce este furia? de Florian Kirschner

sursa imaginii: Pexels.com